Συμμετοχή του Δήμου Σαμοθράκης στο πρόγραμμα GRUNDTVIG I will survive – Στρατηγικές ενάντια στην έξοδο από την ύπαιθρο

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Συμμετοχή του Δήμου Σαμοθράκης στο πρόγραμμα GRUNDTVIG  I will survive - Στρατηγικές ενάντια στην έξοδο από την ύπαιθρο

Τίτλος έργου: Στρατηγικές ενάντια στην εγκατάλειψη της υπαίθρου -Εκπαιδευτικές δράσεις

 

 

Σκοπός έργου

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από τις παρακάτω χώρες: Γαλλία, Πολωνία, Λετονία, Γερμανία και Ελλάδα, όπου μέσα στα πλαίσια του προγράμματος GRUNDTVIG θα επιδιώξουν να ανταλλάξουν απόψεις, γνώσεις και πρακτικές σχετικά με τις δυνατότητες οικονομικής δραστηριοποίησης των ατόμων που επιθυμούν να μείνουν (ή ήδη διαμένουν) στην ύπαιθρο.  Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η ανάδειξη εφικτών καλών πρακτικών καθώς και η δημιουργία ενός δικτύου ανάμεσα στις χώρες αυτές.

Δράσεις

Οι προβλεπόμενες δράσεις περιλαμβάνουν επιτόπιες επισκέψεις όπου θα πραγματοποιούνται σεμινάρια, στις αντίστοιχες χώρες από εκπροσώπους όλων των χωρών, ενώ στα αναμενόμενα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία μιας ιστοσελίδας και σχετικού υλικού που θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της έρευνας, τις εμπειρίες και παραδείγματα καλών πρακτικών ανάμεσα στις χώρες.

Επικεφαλής εταίρος: Γερμανία – Φορέας διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

 

Χρηματοδότηση: Το έργο χρηματοδοτείται  100% από το ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ και ο προϋπολογισμός του Δήμου Σαμοθράκης ανέρχεται στις 25.000€

Διάρκεια έργου: 24 μήνες έναρξη 1/8/2011

 

Προγραμματισμός επισκέψεων- εκπαιδευτικών δράσεων

 

2012

Χώρα

Περιοχή

4-8/3/2012

Λετονία

Livani /Riga

13-17/5/2012

Γαλλία

Die/ Lyon

27-31/8/2012

Ελλάδα

Σαμοθράκη

26-30/11/2012

Γερμανία

Neuruppin,/ Berlin

2013

 

 

11-15/2/2013

Γαλλία

Carbonne,/ Toulouse

15-19/4/2013

Πολωνία

Kamiena Gora,/ Wroclaw

Σε κάθε εκπαιδευτική επίσκεψη θα συμμετέχουν 3 -4 συμμετέχοντες κάτοικοι του Δήμου Σαμοθράκης που έχουν ενδιαφέρον στο να δουν άλλες αγροτικές- τουριστικές περιοχές με σκοπό να ανοίξουν νέους ορίζοντες και να βρουν καλές πρακτικές που μπορούν να υιοθετήσουν στον τόπο τους. Τα έξοδα μετακίνησης και διατροφής καθώς και τα έξοδα εκπαιδευτικών επισκέψεων καλύπτονται από τον πρόγραμμα.

Η ιστοσελίδα του προγράμματος:  http://iwillsurviveeurope.wordpress.com

Πληροφορίες

Παπαθανασίου Μαρία 2551350810

 

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: TOULOUSE FRANCE 1-4/11/2011

 

Η πρώτη τεχνική συνάντηση του προγράμματος Grundtvig -I will survive πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Latrape της Γαλλικής Τουλουζ από  1 εως 4 Νοεμβρίου 2011.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπεύθυνοι έργων από τους 6 συνεργαζόμενους φορείς που προέρχονται από 5 διαφορετικές χώρες.

Τον Δήμο Σαμοθράκης εκπροσώπησε η Μαρία Παπαθανασίου ως υπεύθυνη έργου ενώ ακόμη συμμετείχαν οι κάτωθι από τους συνεργαζόμενους εταίρους

  1. Sebastian Mass , Agentur für Interkulturelles Lernen, Γερμανία
  2. Jean Luc Menu,  Union Peuple et Culture, Γαλλία
  3. JeanMichel Borie, Europe Unie, Γαλλία
  4. Gunta Kelle, IMKA Livani, Λετονία
  5. Leslaw Dudzic KAMIENNA Gora Municipality, Πολωνία

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Δήμου Σαμοθράκης  και προφορική παρουσίαση όλων των συμμετεχόντων με αναφορά στο εργασιακό και επαγγελματικό τους υπόβαθρο αλλά και τις προσδοκίες τους από την παρούσα διακρατική συνεργασία.

Ως επί το πλείστω συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν θέματα που αφορούν στην οργάνωση των εκπαιδευτικών δράσεων του έργου, του τρόπου συμμετοχής κάθε εταίρου καθώς και  τα  χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, ζητήματα γλώσσας, επικοινωνίας και διαχείριση της μεταφραστικής διαδικασίας. Φυσικά θέματα οικονομικής διαχείρισης και σύνταξης των παραδοτέων προϊόντων του προγράμματος, ενώ τέλος ορίστηκαν οι ημερομηνίες πραγματοποίησης των εκπαιδευτικών δράσεων σε κάθε χώρα.

 

Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις σε παραγωγούς της περιοχής, κυρίως φάρμες: φάρμες παραγωγής λαχανικών και εκτροφής πουλερικών, παραγωγό μελιού και εκτροφής γαιδάρων, οινοπαραγωγού και τυροκόμου.

 

Τα αποτελέσματα της συνάντησης περιλαμβάνουν:

(απόσπασμα από τα πρακτικά της συνάντησης).

Οι συμμετέχοντες στις εκπαιδευτικές δράσεις του εξωτερικού που θα πραγματοποιηθούν στις συνεργαζόμενες χώρες θα είναι άθρωποι που ζουν στην ύπαιθρο και προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτήν, αγρότες, καλλιτέχνες, πολιτικοί, ΜΚΟ, άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Για την προετοιμασία των συμμετεχόντων θα πραγματοποιείται μια συνάντηση προετοιμασίας σε τοπικό επίπεδο πριν την πραγματοποίηση κάθε διακρατικής συνάντησης.

 

 

Οι διακρατικές εκπαιδευτικές δράσεις θα έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

α)επισκέψεις σε δομές (αγροτικές τουριστικές κοκ) κατοίκων της περιοχής που επιχειρούν να ‘’επιβιώσουν’’ στην ύπαιθρο

β) αξιολόγηση και συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων αναφορικά με τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τις επισκέψεις

γ) τουριστικές ξεναγήσεις στην περιοχή που πραγματοποιείται το πρόγραμμα

Πλάνο υλοποίησης των εκπαιδευτικών δράσεων

 

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ | Συμμετοχή του Δήμου Σαμοθράκης στο πρόγραμμα GRUNDTVIG  I will survive - Στρατηγικές ενάντια στην έξοδο από την ύπαιθρο

Κάθε χώρα συμμετέχει σε κάθε διακρατική συνάντηση με 4 εως 5 άτομα.

Μεταφράσεις

Κάθε επίσκεψη- ξενάγηση  θα γίνεται στην εθνική γλώσσα της χώρας υλοποίησης της συνάντησης και θα μεταφράζεται με ευθύνη του οικοδεσπότη στα αγγλικά και με ευθύνη των φιλοξενουμένων στην αντίστοιχη εθνική γλώσσα.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε άτομα που δεν γνωρίζουν ξένη γλώσσα

Παραδοτέα

Στο τέλος όλων των δράσεων θα
συνταχθεί μια έκθεση αναφοράς των δράσεων και των αποτελεσμάτων όλων των  εκπαιδευτικών δράσεων ενώ κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου θα λειτουργεί ένα blog στο οποίο θα αναρτώνται όλες οι πληροφορίες σχετικά με το έργο και την πορεία υλοποίησης του.

Χρηματοοικονομικά

Κάθε εταίρος οφείλει να στείλει 3 βδομάδες πριν  την υλοποίηση του εκπαιδευτικού ταξιδίου τα ονόματα των συμμετεχόντων.

Ο οικοδεσπότης κάθε συνάντησης συντάσσει τον προϋπολογισμό και των καταμερίζει στους συμμετέχοντες. Κάθε εταίρος οφείλει να πληρώσει για τον αριθμό των συμμετεχόντων που έχει δηλώσει ακόμη και αν τύχει ακύρωση συμμετοχής. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει: κόστη διαμονής, διατροφής, τοπικές μετακινήσεις, έξοδα διερμηνείας από την εθνική γλώσσα προς τα αγγλικά και το αντίστροφο, έξοδα ενοικίασης αιθουσών εξοπλισμού και εκπαιδευτικού υλικού.

 

Επικοινωνία

Οι εταίροι επικοινωνούν μεταξύ τους με e-mail, Skype και το λογισμικό dropbox για την διαχείριση αρχείων.

 

Eπισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος

 

 

Facebook
Twitter
Μετάβαση στο περιεχόμενο